Fredag, 1. mars 2019 // kl.18:00

ARV – En visuell fortelling om sjøsamisk kultur og fornorskningsprosess.

Et helt folk har gjennom systematisk fornorskning blitt fratatt kulturen sin. Dialekter har forsvunnet, historier er glemt eller fortrengt. Sjøsamiske etterkommere av de som flyktet sørover under krigen vet knapt nok at de er sjøsamer. I arbeidet med forestillingen Arv har vi fulgt I sjøsamekvinnen Agnethe sine fotspor og søkt oss bakover i historien. Ikke bare Agnethes, men alle sjøsamers historie. Dette er vår fortelling.

Arv er en teaterforestilling der dans, musikk, lyd og film har fått en sentral plass i det endelige uttrykket. Samtidig bæres fortellingen framover av stemmen til skuespiller Grethe Mo, som har rollen som mormors stemme. Forestillingen handler om sjøsamisk kultur, en kultur som er lite synlig både i norske og samiske kretser i dag. Arv hadde urpremiere i Vår Frue Kirke i Trondheim 10 februar 2017, som en del av jubileumsfeiringen Tråante 2017, den har turnert i Bangladesh og turnerer nå i Norge.

I teamet bak Arv er flere profilerte artister:
Komposisjon: Roger Ludvigsen og Elin Kåven
Mormors stemme: Grethe Mo
Koreograf: Atle Hoff
Dansere: Atle Hoff, Tonje Sannes og Stina Lorås
Idé, manus og regi: Stina Rávdná Lorås
Filmscenografi: Stina Rávdná Lorås

Forestillingen er basert på fortellinger av Agnethe Nikoline Margrethe Lorås Hansen, samt på historiske Kilder. Alt ført i pennen av Gerd Elen Lorås, og videreutviklet til manus av Stina Rávdná Lorås. Du kan lese mer om prosjektet, samt se en video fra premieren i Vår Frue Kirke på www.draugproduksjoner.no

Del gjerne din kommentar med oss her